Ajurweda w kuchni na przeziębienie i grypę.
Wegańskie napary rozgrzewające w ajurwedzie
Gdy z nosa cieknie i gorączka telepie, ajurweda przychodzi z pomocą z naparami rozgrzewającymi, do których dodajemy popularne przyprawy kuchenne. To składniki ajurwedyjskie warto mieć zawsze pod ręką jeśli prowadzisz wegańską dietę. Rozgrzewające napary można pić codziennie w stanach przeziębienia. Skutecznie wspierają ajurwedyjską kurację dla zatkanego nosa i bolącego gardła.
Kurkumowe mleko roślinne w ajurwedzie
Szybki przepis w ajurwedyjskiej kuchni na gorące mleko z kurkumą. Dodajemy pół łyżeczki kurkumy rozpuszczając w szklance gorącego mleka roślinnego. Możesz wykorzystać każdy rodzaj mleka, ale ja rekomenduję to tłustsze np. z orzechów nerkowca, migdałowe, kokosowe. Koniecznie wypróbuj jeszcze mleko jaglane lub owsiane. Jeśli chodzi o mleko sojowe, to użyj go tylko gdy spożywasz je w swojej diecie. Osoby z problemami tarczycy nie powinny pić mleka sojowego tylko wybrać inne, na które nie są uczulone. Do mikstury można dodać odrobinę tłuszczu kokosowego do chudego mleka ryżowego, albo pół łyżeczki oleju sezamowego dla wzmocnienia konsystencji naparu. Całość pijemy raz lub dwa razy dziennie.
Ajurwedyjska herbata z goździkiem i anyżem
Co proponuje ajurweda dla osób lubiących napar grzaniec? Do gorącej herbaty malinowej wrzucasz 1-2 ziarna anyżu z gwiazdki oraz 1-2 goździk i czekasz 10 minut. Dodatkowo można dosłodzić napar stewią, która sprawdzi się nie tylko w ajurwedyjskim menu, ale również w każdej diecie. Najlepiej zaparzać herbatkę z torebki z dużymi kawałkami malin. Ajurweda radzi aby samemu ususzyć sobie owoce i liście malin w sezonie. Taki napar można popijać 3-4 razy dziennie.
Ajurweda i cynamonowe kakao poprawiające nastrój
Zaparz swoje ulubione kakao w stylu ajurwedy. Dodaj odrobinę mleka roślinnego, najlepiej z tych tłustszych: migdałowe, z nerkowca, jaglane, sojowe, kokosowe, albo wersję dla baristy. Dosyp 1/3 – lub pół łyżeczki dobrej jakości cynamonu bio. Można dodać jeszcze szczyptę kardamonu w proszku, albo 2 ziarna łuskanej przyprawy. Według ajurwedy kardamon jest najlepszy do przyprawiania kawy. Hindusi spożywają ją z odrobiną tej przyprawy bez dodatku cukru. Takie kakao popijaj raczej rano gdyż ma właściwości pobudzające. Spożywane wieczorem utrudni szybsze zasypianie.