Dynia w kuchni wiosną
Właściwości odżywcze dyni
Obniża ciśnienie krwi, ułatwia wypróżnienia dzięki sporej ilości błonnika, poprawia wzrok zwierając sporo beta karotenu, witaminy A, E, K, i C (uwaga ta rozpada się znacznie pod wpływem gotowania). Dynia zawiera witaminy z grupy B: 1,2,6; tiaminy, ryboflawiny, niacyny. Z mikroelementów dynia posiada znaczną ilość potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Jest lekkostrawna i powinna się znajdować w diecie osób, które mają wrażliwy żołądek albo problemy z nad i niedoczynnością tarczycy. W holistycznej diecie osób z problemami z tarczycą ciało jest szczególnie uwrażliwione na pokarm oraz działanie rozmaitych czynników wywołujących podrażnienia.
Co możesz szybko wykombinować z dynią?
Gotowanie! To hasło, które niejednemu spędza sen z powiek. Są osoby, którym wszystko idealnie wychodzi zarówno pod kątem smaku jak i estetyki. Niestety, ja do nich nie należę;-D!
Gdy tylko przychodzi “czas garów”, mam ochotę pozostać dłużej przy jakimś projekcie, albo kontynuować robienie animacji w nieskończoność. Nic tak nie pochłania czasu jak praca graficzna. A przecież gotowanie zabiera go jeszcze więcej! Zamiast tracić cenny czas na coś w czym jesteś raczej kiepski, naucz się przyrządzać szybkie i zdrowe potrawy z maksymalnie 4 składników. Sałatki obiadowe na gorąco. Zdrowe, treściwe, dla miłośników ciepłych obiadków domowych, lecz o krótkim czasie przygotowania bez nadmiernego kombinowania. Dzisiaj czas na dynię na gorąco.
Przepis na dyniowy obiad
Pieczona dynia z odrobiną oleju lnianego, rozmarynem oraz tofu. Podawaj z surówka z marchewki i jabłka. Drugi przepis to dynia pokrojona w kawałeczki, ugotowana i zmiksowana na gładką zupę krem ze śmietanka wegańska z mleka kokosowego. Dodaj curry, odrobinę świeżych listków bazylii, zmieloną kozieradkę. Zostaw pestki dyni, umyj , wyłuskaj. Ugotowaną dynię zmiksuj na purée. Dopraw szczypiorkiem oraz tofu i ulubionymi orzechami. Posyp potrawę pestkami z dyni. Gotowe i smacznego!