Sałatki wiosenne w kuchni
Garść przepisów na wiosenne sałatki z nowalijkami, orzechami, zdrowym olejem sezamowym albo lnianym. Nie lubisz przebywać w kuchni za długo tak jak ja? Zobacz co możesz wyczarować szybko i sprawnie. Podstawowa baza warzywno-ziołowa, która zawsze trzeba mieć po ręką, choćby nie wiem co… Pomidory, pęczek rzodkiewki, koperek i szczypior w doniczce, kiełki (ja lubię najłagodniejsze z brokuła), orzechy nerkowca, olej lniany i sezamowy na zimno tłoczone.
Łączymy składniki w wiosenną sałatkę
Umyj i osusz garść kopru szatkując drobno. Obierz pomidory i rzodkiewki krojąc w kosteczki. Dodaj marchewkę, kiełki w dowolnej ilości. Wszystko wymieszaj z misce z łyżką oleju sezamowego i lnianego w proporcji pół na pół. Zobacz na garść przepisów na wiosenne sałatki tutaj <klik>. Sprawdzaj moje przepisy na fanpage na Facebooku:
Garść przepisów na wiosenne sałatki cd.:
1.Owoc granatu, młode listki szpinaku, orzechy pinii albo nerkowca, olej sezamowy – ok 1 łyżek. Dodaj ulubionych, surowych warzyw pokrojonych w kostkę: marchew, burak, por, kalafior. Wszystko pięknie wymieszaj doprawiając ulubionymi ziołami. I mamy kolejną, wiosenna sałatkę!
2. Wiosenna sałatka w liśćmi rukoli, koperkiem, nerkowcem albo orzechem włoskim, kawałkami koziego sera w wersji wegetariańskiej. W wegańskiej dodaj tofu i zrób sos ze śmietanki kokosowej. Do całości dodaj pomidora, paprykę słodką, ugotowaną dynię dowolnego gatunku. Możesz jeszcze dołożyć szparagi. Smacznego!