Szpinak na Majówkę
Idealny przepis na szpinak w kuchni, na szybki obiad, lunch, śniadanie, ze znajomym zielskiem, które zawiera witaminy: C,E,K z grupy B; magnez, żelazo, potas, beta-karoten, kwas foliowy, prowitaminę A, luteinę, chlorofil. W szpinak w wegańskich specjałach, jest obowiązkowy ze względu na dużą zawartość żelaza, czyli pozwala nam zastępować powoli mięsne dania.
Szpinak w diecie
Kto nie może go spożywać? Wszystkie osoby cierpiące na niedobory wapnia. Szpinak zawiera kwas szczawianowy, który wypiera wapń z organizmu. Ponad to wspomaga leczenie anemii i jest często zalecany podczas menstruacji oraz ciąży w holistycznym stylu odżywiania.
Jak go podawać? Szpinakowe smoothie.
Smoothie ze świeżych liści szpinaku „baby”. Kupisz go w każdej Biedronce, Lidlu czy Aldi. Szatkujesz i miksujesz w roślinnym mlekiem. Najlepiej z gęstym z nerkowców, migdałowym dla Baristy, kokosowym w wersji light, albo w super slim na mleku owsianym. Super jest dodać świeży jarmuż, albo odrobinę bazylii. Można zrobić wersję z grejpfrutem i limonką (na mleku kokosowym lekkim), bardziej słodka na pomarańczach, albo z żółtym melonem. Koktajl szpinakowy w wersji pomarańcza-melon, najlepiej uzupełnia energię po mocnym treningu albo praktyce jogi.
Szpinak na obiad
Smażony na patelni na oleju sezamowym z ząbkiem czosnku oraz z tofu (dla wegetarian z fetą). Dodajemy orzeszki pinii, albo nerkowce. Przyprawiamy odrobina kurkumy i soli. Podajemy z dowolnym daniem w dużej ilości.