Wegańskie smarowidło z awokado
Szybkie i zdrowe dla osób, które nie lubią długo przebywać w kuchni. Dziś przepis na awokado lunch, śniadanie, przekąskę, do czego dusza zapragnie. W mojej wegańskiej kuchni używam zielonych warzyw i owoców codziennie. Więcej szybkich przepisów w ajurwedyjskiej kuchni. Nasz zielony owoc ma następujące właściwości odżywcze: kwasy omega-9,6,3;witaminy – C,K,B6,E; minerały – potas,magnez, kwas foliowy. Olej lniany: kwasy omega 3 i 6; witamina E. Cytryna: witaminy – C, E,B; minerały: magnez, sód, potas, żelazo; beta-karoten. Cały przepis tutaj:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy – ja dodałam koperek i pietruszkę
- 1/2 łyżeczki oleju lnianego
- sól
Więcej tutaj:
Smaruj „zielonym” awokadem zdrowo!
Jesteś na diecie wegańskiej, albo wegetariańskiej? Dopiero zaczynasz i jeszcze się przestawiasz. Nie wiesz jak zacząć? Spróbuj tej przekąski a dobrze rozpoczniesz swoją przygodę z bezmięsnym jadłospisem. Jest opcja bezczosnkowa. Zamiast niego dodajesz sporo majeranku, świeże liście bazylii. Bardzo łagodny przepis zawiera rukiew wodną i kolendrę w niewielkiej ilości. Bardzo przypomina smakiem hinduskie potrawy na gorąco. To taka pasta awokado dla „żołądkowców”, którzy wybierają bardziej neutralne przyprawy.
Kanapka z awokado na lunch do pracy!
Kto w korporacji biega i zdrowo sobie gotuje, ten na mecie w każdy wyścigu króluje. Biegacze, którzy sporo trenują po pracy, powinni zabrać ze sobą zdrową przekąskę na lunch. Sama biegam, polecam pasty z zielonych warzyw i owoców!
Smacznego!