Wegańskie śniadanie z awokado
Zobacz jak stworzyć prosty przepis na zdrowe śniadanie z awokado
Zobacz jakie jedzonko warto mieć w kuchni po ręką. Śniadanie z awokado jest znakomitym pomysłem, od którego możemy zacząć pozytywne zmiany w codziennym jadłospisie. Po pierwsze surowa młoda marchewka. Po drugie pomidory żółte, które świetnie skomponują się z każdą sałatką. Trzecim niezbędnikiem w kuchni są zioła w doniczkach: bazylia, mięta, szczypiorek, koperek, kolendra, oraz sporo innych roślin. Takie śniadanie to samo zdrowie dla osób, które chcą powoli przechodzić na weganizm albo wegetarianizm.
Szybki przepis na śniadanie z awokado i ziołami
Myjemy i obieramy, krojąc w kostkę, jedno awokado. Dodajemy do niego poszatkowane listki bazylii i kolendry, łyżeczkę oliwy z oliwek tłoczonej na zimno, trochę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, pokrojona cebulkę dymkę. Możemy jeszcze dodać surową marchewkę albo pomidora. Wszystko rozcieramy na gładką pastę kanapkową, albo jemy jako sałatkę. W wersji drugiej, do awokado dodajemy szczypiorek, cebulkę dymkę, odrobinę kurkumy, rzodkiewki przyprawiając wszystko jeszcze wegańskim dipem na bazie śmietanki kokosowej albo owsianej.
Właściwości awokado
Szybka charakterystyka owocu. Witaminy: z grupy B,A,E,C,K, dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9, 6, 3), niski indeks glikemiczny, magnez (dla układu nerwowego), kwas foliowy,potas (dla serca).