zdrowe odżywianie
Ajurweda/Holistycznie,  kuchnia

Zdrowe odżywianie

Mój sposób na dobrą kondycję i ładną sylwetkę, moje zdrowe odżywianie. Poznajmy się lepiej. Jest taki czas gdy każda kobieta myśli o założeniu bloga kulinarnego! Zwłaszcza jeśli na co dzień zajmuje się jogą. Przechodzimy przez wegańskie sałatki, omlety, obiady, chleby, ciasta. Eksperymentujemy z dietami bezglutenowymi, albo wracamy do Ajurwedy i wegetarianizmu. Sama przeszłam przez całą mnogość jadłospisów, potraw, przepisów. Część z nich opublikowałam nawet w Magazynie Joga, wersji sprzed epidemii.

Jak jeść i co się liczy w zdrowym odżywianiu?

Z autopsji, rozmów z podopiecznymi, z własnych doświadczeń w kuchni, opracowałam sobie jadłospis idealny. Fascynacja blogowaniem kulinarnym zawsze kończy się na dwa sposoby. Albo idziemy w tworzenie kreatywnych przepisów diety, albo kończymy z tym raz na zawsze. Ja należę do tego, drugiego przypadku. Jestem kobietą, która nie znosi kuchni z całą jej “magiczną atmosferą” tkwienia godzinami z składnikach aby wyszło coś, co zachwyci smakiem i wyglądem. Sama, dysponując bardziej technicznym zmysłem, wolę pstrykać na klawiaturze, albo rysować na tablecie. Moje zdrowe odżywianie związane jest z szybkimi przepisami dla zabieganych. Ale jadłospis trzymam zdrowy, i taki, który opiera się w większości na warzywach. Opracowałam krótkie przepisy niewymagające dietetycznej ekwilibrystyki.

Nie piekę ciast. Wyrzuciłam cukier i smakołyki. Bazuję na warzywach! Podstawa mojej piramidy żywieniowej.

Moje zdrowa kuchnia

Dzisiaj postanowiłam sprzedać robota kuchennego uwalniając całą przestrzeń na warzywne eksperymenty. Zrezygnowałam z pieczenia chleba, ciast i ciasteczek, na rzecz całkowitego odstawienia słodyczy. Zamiast rozpływania się w nadziei na podwyższenie kuchennych kwalifikacji, otworzyłam się na całkowite poświęcenie czasu na to, w czym jestem dobra. Grafice, projektowaniu, malowaniu plakatów, oraz rozkręcaniu platformy kursowej z jogą. W diecie bazuję głównie na nowalijkach.

Warzywa w zdrowym odżywianiu

Podstawa wszystkich potraw w każdej kuchni” seler, buraki, marchew, por, pietruszka. Zielska doniczkowe: koperek, szczypior, rukiew wodna, bazylia, melisa, dla koneserów rzeżucha. Z młodych warzyw robi się aromatyczne zupy, gotowane i surowe sałatki do domowych dipów, oraz zmiksowane kremy na kanapki. Uwielbiam botwinę z dodatkami: tofu, sery i jajka (jadłospis wegetariański). Bataty są standardem w moim menu. Robię z nich frytki, piekę, gotuję na puree.

Nowalijki mają moc uzdrawiania brzuszka!

Wiosną 2023, specjalnie na moim blogu, pokażę Ci proste przepisy z nowalijkami. Sama całkowicie usunęłam z diety ciasta w każdej postaci. Od pewnego czasu nie jem cukru. Wyłączyłam również wszelkie, zdrowe słodziki jak ksylitol oraz stewię. Zamiast nich jem warzywa! Mają tyle cukru ile wystarczy naszemu organizmowi. Nie potrzebne Ci słodycze.

Cześć! Jestem Anna. Zawodowo zajmuję się treningami sportowymi i jogą. Pracuję jako grafik oraz moderator stron www. Zapraszam Cię na nietypowego bloga łączącego zdrowy ruch w życiu z praca typowo siedzącą. Szczypta wiedzy jak regularnie zadbać o kręgosłup, mięśnie i głowę, nie tylko dla informatyków;-).

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na przetwarzanie podanych przeze mnie danych w celu umieszczenia komentarza na blogu. W każdej chwili mogę wycofać zgodę. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych zawarte są w polityce prywatności.